Află mai multe despre avortul chirurgical

În articolul precedent, „Ce trebuie să știți despre întreruperea de sarcină”, v-am prezentat lucrurile esențiale pe care trebuie să le cunoașteți despre întreruperea de sarcină și modalitățile prin care se poate realiza avortul. Procedura de întrerupere de sarcină pe care o recomandăm este avortul chirurgical, intervenție care se poate realiza până la 12 săptămâni de sarcină și care, de regulă, durează mai puțin și este mai puțin dureroasă decât avortul medicamentos.

 

Chiar dacă dumneavoastră considerați că întreruperea de sarcină chirurgicală este alegerea potrivită, primul pas pe care trebuie să îl realizați este programarea unei consultații la un medic ginecolog și o ecografie. Personalul de la clinica Coronis Medical vă va îndruma și vă va răspunde la toate întrebările. Cel mai probabil, întâi vi se va recomanda să faceți o ecografie abdominală de evaluare. Puteți face programarea accesând site-ul www.coronis.ro și completând chestionarul disponibil sau puteți suna la oricare dintre numerele de telefon afișate pe pagina de contact.

 

Atenție! Vizita la ginecolog este obligatorie! Avortul chirurgical este o procedură medicală ce trebuie realizată numai cu ajutorul personalului medical avizat.

Ce presupune avortul chirurgical?

După cum indică și numele, avortul chirurgical presupune intervenția unui medic, prin diverse mijloace chirurgicale, în funcție de cât de avansată este sarcina, care vor conduce la întreruperea acesteia. După caz, există mai multe variante:

  • Aspirația manuală cu vacuum sau aspirația cu vid, care implică aspirația embrionului și anexelor sale cu un tub de mici dimensiuni. Este mai puțin invazivă decât celelalte metode chirurgicale, dar la fel de sigură. Țineți cont, însă, că această procedură poate fi efectuată în siguranță doar în primul trimestru al sarcinii (5 – 12 săptămâni).
  • Aspirația manuală poate fi completată de chiuretaj pentru curățarea cât mai completă a cavității uterine. Deși poate părea mai complicată, această metodă este cel mai des utilizată.
  • Pentru sarcinile mai avansate (peste 12 săptămâni), întreruperile de sarcină se rezolvă în spital, ele nu se pot face la cerere ci pe criterii strict terapeutice (de exemplu sarcină neviabilă sau care amenință viața mamei)

 

Metoda potrivită pentru dumneavoastră vă va fi recomandată de către medicul ginecolog, în cadrul consultației.

Deși reacțiile diferă de le femeie la femeie, puteți prezenta uneori sângerări și stări de greață ori amețeala după intervenție. Față de metoda avortului medicamentos, aceste posibile efecte secundare sunt mai puțin dureroase și persistente.

 

Iată câteva semnale ce indică necesitatea unei îngrijire medicală suplimentară: sângerări foarte  abundente (mai mult de 2 absorbante în decursul unei ore), dureri abdominale sau de spate severe, febră mai mare de 40°C și/sau care durează mai mult de 24 ore, scurgeri vaginale cu un miros neplăcut. Dacă aceste simptome persistă, vă rugăm să contactați de urgență medicul ginecolog.

Atenție! La 48 de ore după avortul chirurgical, chiar dacă vă simțiți bine, este obligatoriu să mergeți la un consult la specialistul în ginecologie pentru evaluare.

 

După întrerupere, menstruația normală începe de regulă între 4 și 6 săptămâni, iar viața sexuală trebuie suspendată până la prima menstruație.

O întrerupere de sarcină poate fi un moment marcant pentru o femeie, care poate experimenta diverse stări emoționale. De aceea este foarte importantă susținerea după caz, a partenerului, prietenilor sau familiei.