Tot ce trebuie să știi despre al treilea trimestru de sarcină
Pas cu pas, săptămână cu săptămâna, burtica viitoarei mămici se mărește și al treilea trimestru de sarcină sosește. Nerăbdarea este mare, mai ales că micuțul despășește în această perioadă greutatea de 1 kg și mișcările sale sunt resimțite din plin. Ultima perioadă de sarcină este cuprinsă între săptămânile 28 și 36 și în acest interval sarcina va fi generatoare de multă bucurie și entuziasm, dar și de momente dificile emoțional și fizic.
Este important de menționat că în această perioadă viitoarele mămici trebuie să se aștepte la mai multe controale medicale de sarcină decât în trimestrul anterior, deci pregătiți-vă pentru vizite la cabinetul ginecologic. Nu trebuie, însă, să vă alarmați – iată ce schimbări vă pot afecta în trimestrul III de sarcină:
- Creșterea în greutate. Copilul din pântece ia proporții așa că așteaptați-vă la același lucru! În plus, placenta, lichidul amniotic, sânii și uterul măriți contribuie la această creștere în greutate – între 11 și 16 kg.
- Mărirea sânilor cu până la aproximativ 1 kg. Pe măsură ce sarcina avansează, poate începe apariția colostrului – acel lapte special, plin de nutrienți și anticorpi de care cel mic va avea nevoie în primele zile de alăptare.
- Urinarea frecventă, senzația de dificultate în respirare și contracțiile Braxton-Hicks (fals travaliu). În al treilea trimestru al sarcinii corpul este solicitat cel mai mult de greutatea bebelușului, dar și de mișcările acestuia. Așadar, dacă experimentați contracții ușoare (nu puternice și de o intensitate crescătoare), urinare frecventă (dar nu dureroasă) sau dificultăți în respirare (dar nu senzație de sufocare) – nu trebuie să vă îngrijorați! Pe de altă parte, dacă simptomele persistă sau prezintă o formă mai gravă trebuie să vă prezentați imediat la medicul ginecolog pentru un control ginecologic de urgență.
- Senzația de oboseală, stările de spirit oscilante și/sau contradictorii, scăderea apetitului sexual sunt câteva dintre simptomele ultimului trimestru de sarcină. Este foarte important să existe susținere emoțională din partea familiei, a partenerului, dar și a medicului ginecolog. Depresia în timpul sarcinii nu este neobișnuită și riscați să se agraveze în depresia postpartum, așa că este vital ca la un consult ginecologic de rutină în timpul sarcinii să îi împărtășiți medicului ginecolog stările prin care treceți fără rețineri pentru a evita eventuale tulburări mai grave.
Pentru a rămâne pozitive, puteți discuta cu medicul ginecolog despre schimbările care au loc în burtică. Astfel, în trimestrul trei, bebelușul se întoarce cu capul în jos, pregătindu-se pentru momentul nașterii, îi vor crește și i se vor întări unghiile, plămânii se vor dezvolta, iar oasele craniului vor fi gata de naștere. De asemenea, este de ajutor să stabiliți cine vă va însoți la maternitate și să îi adresați medicului ginecolog toate întrebările sau neclaritățile pe care le aveți. La secția de ginecologie Coronis Medical, vă asigurăm de informare constantă și susținere pentru toată perioada sarcinii, alături de investigații medicale, ecografie 2D și consultații ginecologice periodice.
Pregătirea pentru noul membru al familiei este foarte importantă. Puteți apela la cursuri de pregătire pentru naștere, puteți citi cărți pentru viitoare mămici, dar nu uitați și de aspectele mai practice precum trusoul bebelușului, pătuțul său, pompa pentru sân și de ce nu, camera viitorului prichindel.