Tot ce trebuie să știi despre al doilea trimestru de sarcină
Trimestrul II de sarcină reprezintă perioada între săptămâna 14 și 26 inclusiv a unei sarcini și este o etapă foarte importantă și cu adevărat deosebită pentru viitoarea mămică, cunoscută și sub forma de „trimestrul de miere”. Se petrec numeroase schimbări în interiorul uterului femeii, iar fătul se dezvoltă simțitor. Episoadele de grețuri matinale se răresc, iar gravida va avea mai multă energie, va observa o creștere a sânilor și va începe să simtă mai acut mișcările celui mic.
Iată cele mai importate momente din dezvoltarea fătului în al doilea trimestru al sarcinii: dezvoltarea oaselor și a musculaturii, în săptămâna 18 se dezvoltă urechile și sistemul auditiv (bebelușul începe să audă!), în săptămâna 19 sexul bebelușului se poate determina cu exactitate, în săptămâna 23 fătul este considerat matur și poate prezenta chiar păr, iar la 26 de săptămâni se poate observa reacția plămânilor celui mic la atingere.
Este foarte important ca viitoarea mămică să efectueze vizite regulate la doctorul ginecolog în această perioadă (cel puțin o dată pe lună), mai ales în cazul de sarcină cu risc. Îngrijirea prenatală va consta în principal în analize de laborator de rutină și teste care evaluează creșterea și dezvoltarea fătului. De asemenea, medicul ginecolog va verifica greutatea și tensiunea arterială și va recomanda o ecografie abdominală. La secția de obstetrică-ginecologie Coronis Medical veți putea beneficia de o ecografie fetală 2D la prețuri avantajoase.
Vizitele regulate la medicul ginecolog sunt foarte importante deoarece, deși în cele mai multe cazuri sarcina decurge normal, uneori pot apărea probleme și este important ca acestea să fie depistate cât mai rapid. În al doilea trimestru de sarcină pot apărea și afecțiuni precum: hipertensiune gestațională, anemie, diabet gestațional.
Pentru depistarea afecțiunilor pe care le puteți suferi în timpul sarcinii, în urma consultației ginecologice, vi se poate recomanda să faceți un examen de urină care poate indica (prin prezența proteinelor) infecții de tract urinar. Lipsa proteinelor din urină, dar o tensiune arterială mare poate de asemenea indica hipertensiune gestațională, însă numai un medic ginecolog vă poate da un diagnostic ginecologic corect. Se vor realiza și teste de sânge care vor verifica prezența fierului în sânge (deficitul poate indica anemie) și nu este rară recomandarea efectuării unui test pentru depistarea diabetului gestațional.
În timpul consultațiilor ginecologice de pe parcursul trimestrului II de sarcină vă puteți aștepta la evaluarea uterului prin palpare (se determină înălțimea fundului uterului pentru a determina rata cu care fătul crește), ascultarea bătăilor cordului fetal (folosind un dispozitiv Dopler sau un stetoscop special) și evaluarea mișcărilor copilului – este important să îi spuneți medicului gineocolog dacă și cum ați simțit fluturi în stomac sau lovituri.
În cazul în care rezultatele la oricare dintre aceste investigații nu se vor încadra în limita normalului sau prezentați un istoric medical dificil, doctorul ginecolog poate recomanda teste suplimentare (spre exemplu amniocenteza) sau o altă ecografie abdominală. Mai mult, indiferent de rezultatul analizelor, vi se va recomanda efectuarea unui vaccin antigripal, mai ales dacă sarcina se petrece între lunile octombrie – martie.
Este important să existe discuții deschise cu medicul ginecolog, unde să îi puteți împărtăși cu ușurință temerile sau experiențele dumneavoastră pentru ca acesta să vă informeze și vă îndrume către o sarcină fără complicații și o naștere sănătoasă.